Gıda Güvenliği – Aromalar

Aldığınız gıda ürünlerinin ya da içeceklerin etiketlerini hiç okuyor musunuz? Okumuyorsanız bu yazı da çok ilginizi çekmeyebilir. Baştan bırakabilirsiniz. Ama vücudunuza aldığınız şeylerin (yiyecek ya da içecek) içinde neler olduğunu merak etmemek daha garip değil mi? Sizleri bilmem ama ben mutlaka içeriklere bakar, ona göre gıda satın almamı yaparım. Bugün dikkat ettiğim özelliklerden biriyle ilgili yazıyorum. Aromalarla ilgili.

Hep duyuyoruz, limon aromalı, çilek aromalı, ya da farklı herhangi bir aromalı ürün diye. Peki nedir aroma?

Aroma, koku ya da tat vermek ya da gıdaların sahip olduğu koku ya da tadı güçlendirmek ya da değiştirmek amacı ile gıdalara ilave edilen ürünlerdir.

Aromaların elde edilmeleri için farklı yöntemler var:

  1. Doğal aromalar.
  2. Doğala özdeş aromalar.
  3. Aromalar (?)

Doğal aromalar, adlarından da anlaşılabileceği gibi doğal ürünlerdir. Örneğin portakal kokusu için doğrudan portakal kabuğu ya da portakalın kendisi kullanılmıştır. Ya da gül tadı için gerçek gül parçaları. Adını aldığı ürün birebir üretimde kullanılmıştır başka bir deyişle.

Doğala özdeş aromalar ya da aromalar doğal gibi (?) ama doğal olmayan aromalardır. Bakteri ve mantar gibi maddeler fermente edilerek elde edilir. Kimi zaman sadece laboratuvar koşullarında oluşturulurlar. Doğal değillerdir.

Ülkemizde İngilizce aroma kelimesi gıda distribütörleri tarafından daha çok “doğala özdeş aroma” diye çevrildiğinden bu terim de hayatımıza girmiş durumda. Biraz kavram karmaşası oluştuğunu itiraf etmek lazım. Biraz açalım o zaman.

Sıvı içecekler söz konusu olduğunda sadece “aroma” kullanılırken yenen ürünlerde “doğala özdeş aroma” terimi kullanılıyor. Halbuki ikisinde de kullanılan aromalar doğal olmayan yollarla üretilen aromalardır. Bu nedenle de “doğal aroma” değillerdir.

Hammaddesi adını aldığı ürün olmayan aroma nasıl doğala özdeş olabilir? Olamaz tabii ki. Bu bir satış ve pazarlama hilesinden başka bir şey değildir. En doğrusu mu ne? Tabii ki“doğal aroma” dışındakileri kabul etmemek ve satın almamaktır.

Bir not: Kimya o kadar güzel bir bilim ki, size istediğiniz tadı istediğiniz üründe almanızı sağlayabilir. Diğer yandan da daha sağlıklı ve kaliteli gıda yemenizi de sağlayabilir. Öcü değildir kimya. Nasıl kullanıldığına bakmak lazım sadece. Şahsen doğal olmayan ürünleri tercih etmiyorum. Siz neyi tercih ediyorsunuz?

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: