Sesli Kitaplar Üzerine

Sesli kitabın ne olduğunu bilen var mı?

Ben söyleyeyim hemen. Sesli kitap ses dosyası formatındaki kitaptır. Bir diğer deyişle bir ya da birkaç kişinin kitabı okuduğu sırada seslerinin kaydedilmesi şeklinde ortaya çıkar. Yalnız bu okuma düz okuma gibi değil de bir nevi tiyatro gibidir. Bu nedenle de tiyatrocuların, dublörlerin bu yapımlarda rol alması da oldukça yaygındır. Eskiden annelerimiz ya da babalarımız başucumuzda okurdu ya kitap, öyle işte. Ya da radyo tiyatroları, ‘arkası yarın’lar gibi.

Biliyorsunuz, günümüzde teknoloji müthiş gelişmesine, bize zaman kazandıracak birçok uygulama sürekli ortaya çıkmasına rağmen bize kalan zaman git gide azalıyor. Özellikle de yolda geçirdiğimiz zaman her geçen gün artıyor. İstanbul’da günde 2 saat civarı yolda geçiren o kadar çok kişi var ki. Çalışma sürelerimizi ve uykuyu da hesaba katınca bize oldukça az zaman kalıyor.

Her konuda olduğu gibi bu konuda da şikayet etmekten ziyade kendime çözümler üretmeye çalıştım. İlk başlarda kitabı taşımak, ayakta okurken sayfaları çevirmek zor olduğu için Amazon Kindle aldım. Kindle için ayrıca yazıma buradan ulaşabilirsiniz 🙂 Baktım sadece Kindle ile okumaya kalktığımda istediğim kitapları bulmakta zorlanabiliyorum, bu sefer de çok uzun zaman önce Dubai’de yaptığım gibi sesli kitaplara tekrar yöneldim.

Dediğim gibi, sesli kitapların normal kitaptan pek farkı yok. Sadece yoğunlaşarak dinlemek gerektiriyor. Aynı anda hem sesli kitap dinleyip hem de sosyal medyada gezemezsiniz yani. Pek bir şey anlamazsınız ikisinden de.

Sesli kitaplar için farklı kaynaklar var. Bunlara örnek Blinkist uygulaması. Sosyal medya reklamları ile bilinirliğini de oldukça artırıyor. Genel anlamda kişisel gelişim kitaplarının en önemli yerlerini alarak özet haline getirmişler ve size 15dk veya daha kısa sürede kitaptaki bilgileri ve becerileri aktarmayı hedefliyorlar. Aslında güzel bir sistem. Sadece bana göre değil. Çünkü kişisel gelişim kitaplarını özet olarak sunuyorlar. Benim gibi roman aşığının tercihi olmaz yani. Ayrıca seyahate giden iki kişi sürekli aynı şeyleri yapmasına rağmen dönüşte bambaşka deneyimler ve izlenimler anlatabiliyorsa bir kitabı okuyan iki kişinin de tamamen bambaşka olmasa da farklılaşabilen bilgiler vermesi gayet olasıdır. Bu nedenle de başkalarından ziyade kendim okuyup yorumlamayı tercih ediyorum.

Sesli kitapları en temel anlamda iki yolla dinlersiniz. Birincisi mp3, m4a, m4b gibi formatlarda herhangi bir müzik çalarınızla (cep telefonu, mp3 çalar, bilgisayardaki uygulamalar vb.) dinlemektir. Diğeri ise sesli kitap uygulamalarını cep telefonlarınıza indirip aylık/yıllık üyelik sistemi ile uygulama üzerinden dinlemek.

Bilgisayar harici yöntemlerde mobil, yani hareketli olduğunuz sırada sürekli kitap dinleyebilir, böylece daha fazla kitap okuma şansına sahip olabilirsiniz. Sesli kitaplar düz değil de tiyatrovari olduğu için ayrıca güzeldir. Sıkılmadan okursunuz. Bir de normal kitaplar için kafamızın yoğunluğuna ve okuma hızımıza göre kısa ya da uzun zaman harcayabilmemize rağmen sesli kitaplarda süre sabittir. Bazen arada kaçırdığımız yerler için geriye sarma haricinde ne kadar zamanda bitirebileceğimiz bellidir. Özellikle m4b formatı Apple kullanıcıları için çok güzel bir formattır. Kitap her seferinde kaldığı yerden devam eder. Böylece nerede kaldığınızı düşünmek zorunda kalmazsınız.

Ayrıca sesli kitapları yabancı dillerden dinleyip o dile dair pratiğinizi ve kulak dolgunluğunuzu da geliştirebilirsiniz.

Benim kimi zaman İngilizce olarak ayda 3-4 kitap dinlediğim oluyor. Sizlere de tavsiye ederim. Ha, nereden bulurum derseniz o konuda da farklı kaynaklar var. Mesela Audible ve Storytel bu konuda dünyadaki en iyi kaynaklardan biri. Alternatif kaynaklar da her alanda olduğu gibi bu alanda da var.

Özellikle görme engelliler için ücretsiz Milli Kütüphane‘nin arşivi olduğu gibi yine internetten ücretli/ücretsiz sesli kitap dosyalarını edinme şansınız da var. iTunes ile çok fazla ücretsiz podcast ve sesli kitaba ulaşabilirsiniz. Youtube’da birçok kanal var sesli kitap yayınlayan.

https://www.youtube.com/user/TheAzad21

https://www.youtube.com/channel/UC5o-fqwHLvWxYHlxgwni5LA/videos

https://www.youtube.com/channel/UCXJ-_OmnvRTl1gMRsTSYPgA/feed

Audioteka

Audiobooksforfree

Loyalbooks İngilizce kitaplar için çok iyi bir adres.

Onedio.com’un konuyla ilgili yazısına da buradan ulaşabilirsiniz.

GazeteDuvar da konuyla ilgili güzel bir yazı yayımlayıp bir çok kaynak da vermiş. Ona da buradan ulaşabilirsiniz.

Yani artık kitap okumaya zaman bulamama gibi bir bahaneniz yok.

Haydi ne duruyorsunuz, sesli kitaplara!

Not: Fotoğraftaki de ben, sesli kitap dinlerken 🙂

You may also like...

2 Responses

  1. Çok güzel bir paylaşım olmuş.

  2. Merhaba, akademik bir çalışma olmuş. Elinize sağlık.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: