Ankara Antlaşması – Nasıl Bir İş Planı

İş planı Ankara Antlaşması başvurunuzun en önemli ve zaman alan dokümanı. Önceki yazımda da bahsettiğim gibi iş planınız özgün olmalı. Tamamen size özel hazırlanmalı ve sizin şartlarınıza, bilgi birikiminize, özelliklerinize göre düzenlenmeli.

bplans.com websitesinde çok farklı iş planı bulmanız mümkün. Farklı websitelerinde de çeşitli iş planı örnekleri ve bilgileri bulabilirsiniz. bplans’ı gov.uk’de de yer aldığı için burada paylaştım.

İlk defa iş planı hazırlıyorsanız, kendiniz hazırlanacaksanız, çok iyi araştırma yapmanızı tavsiye ederim. 2 haftada da iş planı yazıp onay alan var, 2-3 ayda da, benim gibi. Meşguliyetiniz, zamanınızın olup olmaması ve yazım kabiliyetiniz önemli bu anlamda. İş planı size dair olacağından aslında en iyi hazırlayabilecek kişi de siz olursunuz. Tabii iyi seviyede İngilizcenizin olması oldukça faydanıza olur. Bunun birkaç nedeni var:

  • Kuracağınız iş İngiltere’de olacak ve İngiltere’ye dair araştırma ve bilgiler içermesi gerekecek iş planınızın. Kaynaklar genelde İngilizce.
  • Araştırma yaparken bakacağınız kaynakların hemen hepsi İngilizce.
  • Alıntı yapmanız gereken yerler olacak. O bilgileri de İngilizce bulmanız lazım. Diğer türlü alıntıyı da çevirmeniz gerekecek İngilizce’ye. Tabii karşı tarafta, yani iş planınızı değerlendirecek kişi(ler) Türkçe kaynakları ne kadar dikkate alacaklarının yorumunu size bırakıyorum.

Hiç İngilizce bilmeden bu dokümanı hazırlayan ve sonrasında Google Translate ile çeviren de var. Yalnız bu gibi durumlar çok tekil örneklerdir. Emsal teşkil edeceklerini düşünmüyorum.

İş planınızda birkaç bölüm var dikkat edilmesi gereken. Biri pazar araştırması. Yapmak istediğiniz iş için burada pazarın müsait olması beklenir. Sadece pazar araştırması eksik diye ret alanlar dahi gördüm. Net bir şekilde sizin yapacağınız işe ihtiyaç olduğunu belirtmeniz ve farklı kaynaklardan alıntılar ile de kanıtlamanız gerekecek bu bilgiyi.

Diğer bir kısım finansal tablolar. Gelir giderleri çok iyi öngörüp ona göre bu tabloları hazırlamanız gerekiyor. Ben elimdeki birkaç farklı örnek tabloyu kullanarak detaylarını anlamaya çalıştım ama ciddi zorlandım. Sadece finansal kısmı çözmem yaklaşık 3 haftamı aldı. Tabii bu süreler biraz fazla gibi gelebilir ama yukarıda da söylediğim gibi bu işe günde ne kadar zaman ayırabildiğinizle de çok ilgili toplam ihtiyacınız olan süre.

Executive summary kısmı da çok kritik. İş planınızın başında bulunan kısımda tüm iş planınızı özetlemeniz gerekecek. Ayrıca kendinizle, bu iş yapabilecek yetenekte olduğunuza dair bilgileri de burada paylaşacaksınız. Özgeçmişinizi kısmen burada kullanabilirsiniz. Kendinizi anlatıp yapmak istediğiniz işle ilgili yeterince deneyim, bilgi, belge, seritfika, eğitiminizin olduğunu burada anlatacaksınız.

SWOT analizi: Güçlü-zayıf yanlarınız ile yapacağınız işe dair fırsatlar-tehditler burada açıklanacak. Çok uzun uzadıya detaylar değil de biraz daha nokta atışı bilgilerle geçebilirsiniz bu kısmı.

Başlangıç sermayeniz ve yerleşir yerleşmez harcamanız gereken start-up costs kısmı. Burası da yine kişiye ve yapacağı işin özelliklerine göre değişiyor. Evinizi ofis olarak mı kullanacaksınız? Aylık kira masrafınız ne kadar olacak? Muhasebe giderleriniz ne kadar tutacak? Pazarlama, kırtasiye gibi malzemelere ne kadar harcayacaksınız? Ekipman ihtiyaçlarınız ne kadar olacak? Mesela fotoğraf-video alanından başvurursanız ve iş planınızın herhangi bir yerinde bu ekipmanlara dair bilgi yoksa mantıksız olur. Yapacağınız işe göre yazılımlar, bilgisayar, yazıcı vs. ekipmanlar. Bunların hepsini çok iyi değerlendirmek gerekiyor. Sigorta yaptırmanız gerekiyor mu? Evetse nasıl bir sigorta lazım? Maliyeti ne kadar? Bu soruların hepsini düşünüp ona göre detaylara ekleyeceksiniz.

İş planı en detaylı kalem olduğu için hakkında da en uzun yazılabilecek konu. Yalnız burada uzun uzadıya devam etmek istemiyorum bu konuda. Talep gelirse belli konularda biraz daha açıklamanın olacağı yeni bir yazı yayınlayabilirim ileriki günlerde.

15 sayfalık iş planı ile onay alan da var, 200 sayfalık iş planı ile onay alan da. Daha abartısı da var, sayfa sayısı açısından. Yalnız ortalama 25-30 sayfa civarı olacağını öngörebiliriz ortalama. Dediğim gibi, çok kişiye özel bir doküman olduğu için size dair olmalı ve gerektiği kadar uzun olmalı.
Bir konu daha var, söylemeden geçmemek gerek: İş planınız kendi içinde tutarlı olmalı. Arada çelişen yerler varsa bu da ret almanız için bir neden olabilir.

Bugünlük benden bu kadar. Haydi bakalım, çalışmaya. 31 Aralık 2020’ye kadar başvuru için zamanınız var. O zamandan sonra yeni sistem gelecek. Onunla ilgili de ileriki dönemde yazacağım. Aklınıza takılan konuları aşağıda yorum kısmına yazabilirsiniz.

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: