CSCS Sınavına Hazırlanma Nasıl Olmalı?

CSCS Hazırlık Uygulaması

CSCS Hazırlık Uygulaması

CSCS’in ne olduğunu ve başvuru detaylarını diğer yazımda paylaşmıştım.

Bugünkü konumuz CSCS sınavına hazırlık. İlk aşama hangi kartı almanız gerektiğini, hangi alandan hazırlanmanız gerektiğini öğrenmek. Mühendisler ve mimarlar ‘Managers and Professionals’ kategorisinden başvuru yapmalı. İşçiler ve formenler ise ‘Supervisors and Operatives’ kategorisinden.

Hangi alandan başvuracağınızı belirledikten sonra sınava hazırlık yapmaya başlamalısınız. Daha önce yurtdışında çalışmış olanlar nispeten daha kolay uyum sağlayacaktır buradaki kurallara. Sadece Türkiye’de çalıştıysanız o durumda sınava hazırlık için biraz daha uzun süre gerekebilir. Benim önerim asgari 2 haftayı bu sınava hazırlık amaçlı ayırmak. Sınav tamamen İngilizce olduğundan dili anlamak çok önemli.

Başlangıç olarak bu videoyu izlemenizi öneririm.

İngilizce altyazı seçeneği de var videoda.

Doküman indirip çalışmak isteyenlerin bu bağlantıda kendilerine uygun seçeneği seçip kitabı satın alıp çalışmaları lazım. Kitap £12, DVD £13,75 (vergi hariç) veya PDF £12,25 seçenekleri var. Ayrıca cep telefonu uygulaması da mevcut ve fiyatı sadece £5,99. Ekranı nispeten büyük bir akıllı telefonunuz varsa benim önerim uygulamayı satın almanız. Uygulama içinde çok güzel seçenekler var. İsterseniz alan bazlı soruları öncelikli olarak çözüp, tüm alanlarda yeterince başarılı olduktan sonra ‘sit a mock test’ seçeneğinde size özel denemeleri yapabilirsiniz.

İşin en güzel yanı zaten asıl sınavda çıkan sorular da bu sorularla aynı. Tüm soruları iyi öğrenip çözerseniz ve yeterince deneyim kazanırsanız ilk seferde sınavı geçmemeniz için pek bir sebep yok. İşin en kritik yanı sınavda sorulacak 50 sorudan en az 46’sını doğru yanıtlamanız gerektiği. Sadece 4 soru yanlış yapma hakkınız var. İş güvenliği söz konusu olduğu için pek şansa fırsat bırakılmıyor. 45 dakika süreniz var ama fazlasıyla yetecek bir süre. Normal şartlarda sınav tüm soruları iki kere geçseniz dahi 25 dakikadan fazla sürmüyor. En azından benim için.

Uygulama üzerinde ‘Useful Information’ kısmında sınavla ilgili, hazırlıkla, test için randevu almakla ve test sırasında yapılacaklarla ilgili bilgiler var.

‘Knowledge Questions’ kısmı ise soruların bulunduğu alan. Burada ‘Question book’ kısmında sorular cevapları ile birlikte bulunuyor. Ben hiç bakmadım bu alana. Bir nevi ezberlemeye yarıyor bu alan.

‘Practice by category’ benim önereceğim alan. Burada 19 alt alanı da görebiliyor, her alanla ilgili soruları çözebiliyor, soruyu çözer çözmez doğru yapıp yapmadığınızı öğrenebiliyorsunuz. Sınavda da bu 19 başlığın hepsinden birer ikişer soru geliyor. Kimi zaman bazı başlıklardan 4’e kadar soru çıktığı da oluyor. Soru çözmek istediğiniz alanı işaretlediğinizde en üstte soru sayısı görünüyor. O alanla ilgili tüm soruları çözmek istiyorsanız alanı seçtikten sonra en üstte eksi ile artı işaret arasındaki yuvarlak beyaz daireyi en sağa kaydırmanız gerekecek.

Bu şekilde tüm alanlarda %100 sonuç elde ettikten sonra en altın bir üstündeki ‘Sit A Mock Test’ seçeneğinden deneme yapmaya başlayabilirsiniz. Benim önerim en az 50 test yapmanız. Ne kadar çok çözerseniz o kadar rahat edersiniz.

En sıklıkla yanlış yaptığınız soruları ‘My Problem Questions’ kısmında bulabilirsiniz cevapları ile birlikte. Ayrıca soru çözerken aklınıza takılan soruyu işaretleyip (flag a question) sonra geri dönebilirsiniz deneme yaptığınız sırada.

Son olarak farklı soru türlerinden de bahsedeyim kısaca. Çoktan seçmeli soruların yanı sıra 2 ya da 3 seçeneği seçmeniz gereken sorular da var sınavda. Görsel olan, belli bir yeri işaretlemeniz gereken ve seçenekleri bir sıraya koymanız gereken soruları da unutmamak lazım.

Dediğim gibi, biraz ciddi çalışma ile kolaylıkla geçilebilecek bir sınav. Şimdiden hazırlananlara başarılar dilerim. Sorularınızı yorumlara yazarsanız cevaplamaya çalışırım.

You may also like...

1 Response

  1. 29 November 2020

    […] Öyle bir ihtimal de olabiliyor salon çok dolu değilse. Sınav ve hazırlıkla ilgili detayları ayrı bir yazıda […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: