Yeni Yıl, Noel, Yılbaşı vs.

Bilmemek gerçekten de kötü bir şey. Öğrenmemek, daha da kötü. Öğrenmeyi reddetmek en kötüsü. Hele de o bilmediğinle insanlara bilmiş gibi davranmak, birşeyler öğretmeye çalışmak, insanların yaptıklarını yargılamak, tanrı gibi hem de. Kötü bir şey bunlar.

Bilgi vereyim biraz öncelikle. Noel dediğimiz Hz. İsa’nın doğum günü. Yani 24 Aralık’ı 25’ine bağlayan gece Hristiyanlar tarafından kutlanan bir nevi doğum günü etkinliği. Hz. Muhammed’in “Kutlu Doğum Haftası”nı hatırlayın. Aynı kutlama. Biri bir hafta sürüyor, diğeri bir gün. O akşam kiliselerde ayinler düzenlenir. Evlerde de akşam yemeğinde bu doğumgünü kutlaması gerçekleşir. Özel, çok özel bir kutlamadır. Hristiyanlar için en kutlu gündür desem yanlış olmaz. Yalnız Katolik Hristiyanlar için geçerlidir. Ortodokslar için 6 Ocak’ı 7’sine bağlayan gece aynı kutlama organizasyonu yapılıyor.

Yılbaşı ise bambaşka bir gündür. 31 Aralık’ı 1 Ocak’a bağlayan gece anlamına gelir. O gece takvimsel olarak bir yıl biter, bir yıl başlar. Mantık olarak değişen bir şey yoktur takvimdeki yıl dışında. Öyle muhteşem şeyler olmaz o değişen birkaç saniye içinde. Sadece takvim formatlanır. Yeni başa döner. İnsanlar için de yeni başlangıçlar, yeni imkanlar, yeni hayaller anlamına geldiği için kutlanır bu gün. Hem de dünyanın hemen her yerinde.

İşte bu ve benzeri nedenlerle yeni yıla yaklaşıldığında insanlar da kutlama hazırlıkları yaparlar. Bir istisna İran olabilir. İnsanlar açısından değil ama, devlet açısından. Onlar yeni yılın ilk gününü tatil etmezler. Buna tek istisna 1999’dan 2000’e geçerkenki kutlama idi. O yıl bilgisayar sistemlerindeki olası bir çökme durumuna karşı tedbir amaçlı yılın ilk günü tatil edilmişti.

Demem o ki bilip bilmeden konuşmamak en güzelidir. “Bilmiyorum” çok güzel, tek kelimelik bir cümledir. O kadar güzeldir ki açıklama dahi gerektirmez. Bilmiyoruzdur çünkü. Bu kadar basittir.

Siz de insanları yargılayıp “noeli, yılbaşını kutlamayın” diye engellemeye çalışacaksanız bari doğru bilgi ile bunu yapın. Ha, dinde zorlama olmadığını, herkesin inancında ve yaptıklarında özgür olduğunu da söylememe gerek yok ama ekleyeyim yine de.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: