Öğrenmeye Dair – Podcastlar

Eskiden insanlar tarımla uğraşırdı. Tarım toplumuyuz derdik. Sonra endüstri geldi. Şehirli olduk. Hem de o kadar kısa bir sürede ki, endüstriyelleşen diğer ülkelere baktığımızda biz onların 100 yılda yaşadığı dönüşümü 10-15 seneye falan sığdırmaya çalıştık. Peki ne oldu?

Şehirleştik. Onmilyonlarca insan şehirlere akın etti. Şehirler de büyüdükçe büyüdü. İstanbul gibi mesela. 20 milyona dayandı nüfusu. Büyüdükçe şehir, yollarda harcadığımız zaman da gittikçe daha da arttı. Bugün İstanbul’da günde 2 saatten daha az trafikte zaman geçiren sayısı o kadar azdır ki. Bu söylediğim çalışan ve okuyan nüfüs için tabii ki. Benim konum şu:

– Her gün yollarda geçirdiğiniz o 2 saati nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ben söyleyeyim. Cep telefonlarımızda kaydırma yaparak. Ben uzaydan gelmedim. Öyle çok özel sayılmam. Ben de yapıyorum o kaydırmaları. Yalnız başka şeyler daha yapıyorum yollarda. Kitabım mesela, her zaman yanımda. Okuyorum ben yollarda. Şimdi diyeceksiniz ki sıkış tıkış giderken nasıl okuyalım? Elimizde kitabı nasıl tutalım? Ayakta iken okuyanlar da çok var ki. Bahane bulmak kolay. Çözüme bakalım biz.

Kitap dışında ne yapıyorum peki? Sesli kitap dinliyorum.O basılı kitaplar var ya. Onların hepsinin birçoğunun bir de sesli kitap versiyonu var. Onları dinliyorum. Her tür kitapta geçerli olmasa da macera, kurgu kitapları için çok güzel bir yöntem. Çok fazla kitap dinledim bu şekilde. Sesli kitaplarla ilgili daha detaylı bilgi isterseniz buraya bakabilirsiniz. Daha önce yazmıştım. Bir de birkaç sene önce gittiğim Almanya’dan aldığım Kindle. Dehşet uzun pil ömrü ve çok çeşitli kitapları ve yazılara istediğim yerden erişebilme olanakları yüzünden kullandım, kullanıyorum. Hele de metrobüste ayakta giderken faydalı. O yazıma da detay isterseniz buradan ulaşabilirsiniz. Bu yazımın konusu farklı: Podcastlar.

Kaydedilmiş radyo yayınları da denen “podcast”lardan bahsedeceğim bugün. Bir zamanlar Türkçe podcast bulma konusunda ciddi sıkıntı vardı. Hem insanlar bilmiyordu, hem de pek ilgilenen yoktu o alanla. Artık var ama. Hem de o kadar çok ki. Bakın örnekler vereyim :

-Psikolog Beyhan Budak. Bilenler kendisinin YouTube yayınlarını izlemiştir. Bilmeyenler de takip etsin derim. “YouTube fazla internet yiyor”, bir de “yolda ekrana bakamıyorum” diyenler için videoların sesini alıp podcast olarak yayınlamış kendisi. Şiddet ve sevgi ile tavsiye ederim.

-Nilay Örnek – Nasıl olunur? Sırf bunula ilgili yazmıştım. Bağlantıya tıklayarak ona ulaşabilirsiniz. Birçok farklı meslekten konuklarına o mesleklere yeni başlayacaklar için tavsiyeler içeren yaklaşık 1 saatlik yayınlar. Çok ilginç detaylar var. Nilay Örnek de konusuna/her konuşmacısına o kadar iyi hazırlanıyor ki, konuşmalardan çok fazla bilgi ile ayrılıyorsunuz.

– İlham Verici Konuşmalar. Bunları henüz dinleyemedim ama bir kısmı TEDx konuşmaları, bir kısmı da çeşitli konularda ilham verecek konuşmalardan oluşuyor. Çok ilginç konularda konuşmalar var. Süreleri de değişken. Dinlemeye değer bence.

– İbrahim Selim’in Bunu Ben De Yaparım. Bu yayında farklı konuları birkaç defaya bölerek, sıkmadan anlatıyor İbrahim Selim. Mesela ben güzellikle ilgili olan podcast’ı dinledim. Çok ilginç şeyler öğrendim. Mesela bir dönem beyaz olmak modaymış. İnsanlar pudralarla dolaşıyormuş. Kilolu olmanın moda olduğu zaman da olmuş, çok zayıf, anoreksiya seviyesinde kiloya sahip olmak da. Günümüzde güzel/yakışıklı olmak için yorumu ise enfes. Onu burada yazmayayım. Siz en iyisi dinleyin. Ve öğrenin.

– İlk Sayfası. Mirgün Cabas ile Can Kozanoğlu’nun birlikte hazırladığı, yazarlarla sohbet edilen ve her seferinde o yazarın seçtiği bir kitabın ilk sayfasını nasıl yazdığı ile başlayan sohbet kitap yazma süreçlerini anlatan detaylarla devam ediyor. 1 saat civarı sürüyor her sohbet. Yine çok güzel şeyler öğrendiğim bir podcast yayını.

Örnekler daha çok artırılabilir. Farklı ve güzel podcast yayınları var çünkü. Her konuda olmasa da ben şimdiye kadar dinlediklerimden çok şey öğrendim. Farklı diller, hele de İngilizce biliyorsanız, dinleyebileceğiniz yayın sayısı neredeyse astronomik olarak artıyor. Mutlaka deneyin derim.

Başta da dedim ya, yollarda çok zaman harcıyoruz. Kaybediyoruz demek istemiyorum. O zamanı kaybetmemek için benim her zaman farklı çözümlerim oldu. Yeni yeni çözümler geliştirmeye devam ediyorum. En son çözümü de bu şekilde paylaşayım istedim sizlerle. Siz ne dersiniz? Dinlediğiniz podcast yayınları var mı önermek istediğiniz? Yorumlara yazabilirsiniz.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: