İnternette Araştırma Nasıl Yapılır

Görsel: duckduckgo.com ana sayfası

Görsel: google.com ana sayfası

Başlık biraz saçma gelebilir.

“Bu zamanda internette araştırma yapmayı bilmeyen mi kaldı?” diye sorabilirsiniz.

“İnternette araştırma yapmanın nesi zor?” diyebilirsiniz.

Tüm bunlar çok doğru sorular ve yaklaşımlar. Yalnız daha da ilginci “……” konusunu internetten araştır dediğimde bazı fikir danışanlara, “nasıl araştıracağım?” diye geri dönüşler alıyorum. “Beynini sat, belki biraz para eder” diyesim geliyor ama demiyorum.

Google sonrası o kadar tembelleştik ki. Herkes her türlü bilgiyi birilerinin vermesini istiyor, bekliyor.

“Ben sorayım. Birileri nasılsa cevap verir.” diye düşünüyor insanlar.

O insanlardan dolayı yazmaya karar verdim.

Eskiden arama motorları birkaç taneydi ve onlarla aradığımızı bulmak çok kolay olmuyordu. Altavista vardı en popüler olanlardan. Yahoo ve birkaç başka arama motoru. Şimdi Google devrini yaşıyoruz. Google’a, ya da benim sıklıkla kullandığım gibi “Google Amca”ya sorduğunuzda cevap buluyorsunuz. Büyük oranda. Tabii işin içine Google’ın reklamlardan para kazanması gerektiği de girince kimi zaman zorlanabiliyorsunuz aradığınızı bulmak konusunda.

Görsel: turkiye.gov.tr

Lafı uzatmadan konuya gireyim. Arama sadece Google’da yapılmıyor artık. Büyük sitelerin birçoğunda site içinde arama seçeneği de var. Ve anahtar kelimeleri (keywords) doğru seçerseniz bir sürü sayfa içinde zorlanmaktansa aradığınızı çok hızlı şekilde bulabiliyorsunuz. Bu arama butonları genelde “Ara” (search) ya da büyüteç şeklindeki bir görselle temsil ediliyor. Çoğunlukla da sayfanın en sağ ve üst tarafında yer alıyor. Aşağıda bununla ilgili birkaç örneği bulabilirsiniz. Bu yazının içeriğindeki görsellerin hepsinde büyüteç var. Yani büyüteç gördüğünüz yere arama yapmak istediğiniz anahtar kelimelerinizi girebilirsiniz.

Görsel: gov.uk websitesi

Herşey aslında bu kadar basit. Anahtar kelimeler de uzun uzadıya cümle şeklinde değil, sadece birkaç kelime ile sınırlı olmalı. Çünkü henüz büyük oranda arama motorları ne aradığınızı tahmin edecek kadar gelişmedi. Birçok websitesinde cümle yazdığınızda muhtemelen hiçbir sonuç gelmeyecek. O nedenle en temizi dediğimi yapın ve aradığınızı bulun.

Görsel: apple.com websitesi

Ha, yapmamak ve insanlardan bilgi almak konusunda da ısrar edebilirsiniz. Sorun yok. Yalnız insanlardan alacağınız bilginin o kişinin bilgi dağarcığı kadar olacağını da unutmamak lazım. Yani ana kaynak yerine tali kaynakları kullandığınızda sorun yaşama, yanlış bilgi alma ihtimalinizi de iyi değerlendirmek gerek. Bu nedenlerle ben ne tür bilgi alırsam alayım yine de teyit edip doğru bilgiye ulaşmaya çalışırım. Son tahlilde bana bilgi veren kişiye ulaşsam ve en iyi durumda o kişi özür dilese dahi sorunu yaşayan ben olacağım, bana bilgiyi veren kişi değil.

İşte bütün bunlardan dolayı siz siz olun bilgi kaynaklarınızı çeşitlendirin ve mümkün olduğunda ana kaynağından alın bilgiyi.

Son bir not daha: Google.com reklamlarından bıktıysanız duckduckgo.com websitesini kullanabilirsiniz. Son dönemde bilgisayarımda hep kullanıyorum ve gayet de memnunum. Tavsiye ederim.

Görsel: duckduckgo.com ana sayfası

Bir de büyük websitelerinin dışında birçok site Google arama motorunu kendi sitesi içinde kullanıyor. O nedenle aradığınızı bulmanız  nispeten kolaylaşıyor. Bence illaki  birilerine sormak zorunda değilsiniz. Siz de aradığınızı bulabilirsiniz. Hem böylece çok daha sağlam bir kaynağa sırtınızı dayamış olursunuz: Kendi aklınız!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: