Cep Telefonu Yedekleme

Sene 2004. Köln’de Sagem marka kamerası olan bir telefon almıştım. İlginç şekilde kızılötesi bağlantı portu da vardı. İstanbul’a döndükten sonra telefonun sim kilidi öğrendiğimde içinde sim kart olmayan ikinci telefon olarak kullanmıştım bir süre. 2005 sonunda da yine kızılötesi portu olan bir dizüstü bilgisayar aldım. Ve telefonumdaki tüm kontak kişilerin bilgileri ile fotoğrafları bilgisayarıma aktarabildim. Kablo ile de yapılabiliyordu aslında ama biraz daha zordu.

Çok iyi hatırlıyorum. Tüm kişileri tek tek telefonla seçip bilgisayara vcard formatında atmıştım. O tarihten bu yana defalarca telefon değiştirdim. Telefonum çöktü birkaç defa. Yalnız hiçbir zaman sosyal medya üzerinden arkadaşlarımın telefonlarını istemedim. Yedekleme sıklığına göre son birkaç hafta ya da 1 aylık kişilerde sorun yaşadığım oldu. İnkar edemem. Ama diğer kişilerin hepsi, sadece telefon numaraları ile değil, doğum günlerinin bilgileri ile birlikte kişi listemede kayıtlı kaldı. Doğum günlerini nasıl aldığımı merak edenlere hemen söyleyeyim, Windows Mobile telefon kullanmıştım bir dönem. Facebook ile kişileri bağlayıp hepsinin fotoğrafını da kişilere eklemiştim. Öyle olunca insanların sadece isimleri ve telefonları değil, eposta adresleri, fotoğrafları ve doğum günleri de bende ekli kaldı.

Son aşama olarak da Android telefon kullandığım dönemde tüm kişi listemi Gmail ile eşleştirdim. Böylece kişilerimi de buluta taşımış oldum. Yani yedeklemenin ulaştığı son nokta.

Bu hikayeyi niye anlatıyorum peki? 2019 olmasına rağmen halen daha pek çok arkadaşımdan sosyal medya üzerinden telefonlarını kaybetmeleri ve insanların kendilerine telefon numaralarını göndermelerini istemeleri artık canıma tak etti. ‘’Sana ne oluyor?’’ diyebilirsiniz haklı olarak. Doğru, haklısınız. Bana ne oluyor ki? Benimkisi sadece biraz vatandaşlık görevi gibi. Birazdan paylaşacağım bilgileri öyle bedavaya vermemiş olmak istiyorum deyim yerindeyse 🙂

Kontaklarınızı, diğer bir deyişle kişi listenizi saklamak aslında oldukça basit. Tek seferde yapacağınız birkaç ayar ve çalışma sonucu çözebileceğiniz bir konu. Hemen herkeste artık akıllı denen telefonlardan var. O telefonlar aslında alo demek, WhatsApp ile mesaj atmak, fotoğraf çekmekten çoook daha fazlasını da yapabiliyorlar. Telefonunuzun Android ya da iOS olması çok da fark ettirmiyor konunun kolaylığını. İkisi de birbirinden kolay çünkü. Daha fazla detay isteyenlere:

https://support.apple.com/tr-tr/HT203977

iOS kullanıyorsanız telefonunuzun ayarlarına girin. Kişiler’e basın. Sonra en alttaki Ön Tanımlı Hesap kısmında Gmail’i seçin. Yedeklemeniz de açık ise sorun yok. Tüm kişileriniz bir nevi ömür boyu kayıt altında artık. Ha, unutmadan, bir Gmail hesabınız olması gerekiyor tüm bunları yapabilmek için. Düzenlemeyi dilerseniz telefonunuzda, dilerseniz Gmail hesabınıza girdikten sonra kişiler kısmına girerek yapabilirsiniz. Bir sonraki telefonunuzu elinize aldığınızda tek yapmanız gereken yine iOS kullanacaksanız yenisinde de aynı ayarı yapıp telefonunuzla Gmail hesabınıza giriş yapmanız. Gerisi otomatik oluyor. Kişiler

https://www.youtube.com/watch?v=YECtDZbS2EY
Video: Android Yedekleme

Android kullananlar ise zaten telefonlarını Gmail hesapları ile açtıkları ve yedeklemeyi ister otomatik ister manuel yaptıkları durumda sorun yaşamazlar.

Benim tavsiyem her akşam eve gittiğinizde WiFi’ye bağlanın ve telefonunuzu güç koruma konumundan çıkarın. Geri kalanı telefonunuz otomatik olarak yapacaktır zaten.

Farklı bir yöntem daha var. Manuel yedekleme diyebilirsiniz buna. Bir yolu yedekleme uygulamalarını kullanmanız. Yedekleme uygulamasını açtıktan sonra kişilerinizi yedekleyin. Sonra da ister buluta gönderin, isterseniz kendinize eposta atın. Uzun uzun fotoğraflar eşliğinde anlatmak istemiyorum. Bana danışanlar olursa, yedekleme işinize yardım edebilirim tabii ki 🙂

Son bir not: Google çağında bunları dahi yapmadan telefonunuzun kişileri sağlam kalsın, telefonunuzu kaybettiğinizde yeni telefonu alınca otomatik hepsi olsun istiyorsanız çok beklersiniz. Siz bir şey yapmadan, en pahalı, en iyi telefonu da kullansanız o sizin için bir şey yapamaz. Benden söylemesi. 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: